Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των μέτρων για τον τομέα των φωτοβολταϊκών, μετά την χθεσινή γνωμοδότηση της ΡΑΕ με την οποία  δίνεται  πρόταση για εύλογο IRR (12% έως 14%). Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή ή το αργότερο την Δευτέρα, αλλά θα ισχύουν από 1ης Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλου βεληνεκούς προσπάθεια από όλους τους φορείς των φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ, ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ) με ανακοινώσεις, επιστολές, παρεμβάσεις κ.λπ., με στόχο να ανατραπούν ή να μετριαστούν οι αλλαγές που προτίθεται να φέρει το υπουργείο. Χθες υπήρξε παρέμβαση και από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία σε επιστολή της προς τον κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι το πρόβλημα των επενδυτών φωτοβολταϊκών από μια πιθανή τροποποίηση στα έσοδα των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες που έχουν παράσχει δανειοδότηση.

Ταυτόχρονα, δεκάδες βουλευτές όλων των κομμάτων και από όλη την επαρχία επιχειρούν παρεμβάσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και το πρωθυπουργικό επιτελείο, με στόχο να επανεξεταστούν οι αλλαγές, για τις οποίες βέβαια δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από το υπουργείο.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυρήνας των αποφάσεων παραμένει ίδιος, όπως τον παρουσίασε από τη Δευτέρα το energypress. Εκείνο που πράγματι επανεξετάζεται (γίνονται καινούργιοι υπολογισμοί με βάση και τα στοιχεία που παρέθεσαν οι φορείς του κλάδου στις συναντήσεις που είχαν με τον υφυπουργό) είναι κάποια ποσοστά. Για παράδειγμα το ύψος της μείωσης της ταρίφας για τα νέα έργα και το ποσοστό της εισφοράς επί του τζίρου για τα υφιστάμενα έργα.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές που θα επέλθουν στον κλάδο των φωτοβολταϊκών θα είναι «καταιγιστικές». Συγκεκριμένα:

·         Θα υπάρξει δραματική μείωση στις ταρίφες των νέων συμβολαίων και για τα οικιακά και για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η αρχική απόφαση για άμεση μείωση πάνω από 35%, δεν αποκλείεται τελικά να αλλάξει κατά τι, προς τα κάτω.

·         Θα υπάρξει «βαριά» παρέμβαση στα οικονομικά των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών. Θα έχει τη μορφή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν, που θα κατευθυνθεί στο ΛΑΓΗΕ για να μειώσει το έλλειμμά του. Η αρχική πρόθεση ήταν για εισφορά 20% επί του τζίρου, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με το χρόνο κατασκευής και την ταρίφα που έχει κλειδώσει κάθε έργο. Στην πραγματικότητα πάντως θα υπάρξει ένα έμμεσο κούρεμα των ποσών που οφείλει ο ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς «πράσινου» ρεύματος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ανεξάρτητα από  το πώς θα λέγεται, η εισφορά αυτή θα έχει χαρακτήρα μόνιμης επιβάρυνσης.

·         Θα μειωθεί θεαματικά το χρονικό περιθώριο των 18 μηνών που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές, προκειμένου να υλοποιήσουν την επένδυσή τους μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ. Το περιθώριο θα γίνει 9 μήνες, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, δηλαδή για σταδιακή μείωση, για εκείνους που ήδη έχουν υπογράψει σύμβαση και έχει αρχίσει να μετράει το 18μηνό τους.

·         Θα υπάρξει, τέλος, προσωρινή αναστολή υπογραφής νέων συμβάσεων και νέων αδειών, καθώς οι υφιστάμενες συμβάσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τον εθνικό στόχο του 2014.

·         Θα υπογραφεί (ίσως όχι μαζί με την ανακοίνωση των υπόλοιπων μέτρων), η Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση του «μπόνους» 10% στις ταρίφες των επενδύσεων που θα χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό.

(Πηγή: Energypress, 02/08/2012)